Sorteer op
  • -19%

    Fujiwara san Denka no Hoto Honesuki, dubbelzijdig (uitbeenmes),  150 mm
    Fujiwara san Denka no Hoto Honesuki, dubbelzijdig (uitbeenmes), 150 mm

    Fujiwara san Denka no Hoto honesuki,

    Dit unieke dubbelzijdig geslepen uitbeenmes is voorzien van een handgeslagen lemmet van met een kern van extreem hard Japans Aogami Super Blue staal. Dit mes is volledig met de hand gesmeed en…

    € 799,00 € 649,00
  • -19%

    Fujiwara san Denka no Hoto Honesuki, enkelzijdig (uitbeenmes),  150 mm
    Fujiwara san Denka no Hoto Honesuki, enkelzijdig (uitbeenmes), 150 mm

    Fujiwara san Denka no Hoto honesuki,

    Dit unieke enkelzijdig geslepen uitbeenmes is voorzien van een handgeslagen lemmet van met een kern van extreem hard Japans Aogami Super Blue staal. Dit mes is volledig met de hand gesmeed en…

    € 799,00 € 649,00
  • Kitaoka Shirogami Suminagashi Yanagiba (sushimes) 300 mm - C076 -
    Kitaoka Shirogami Suminagashi Yanagiba (sushimes) 300 mm - C076 -

    Kitaoka Shirogami - 10 laags Suminagashi (damascus) - Yanagiba (sushimes)-C-076,

    Gelamineerd lemmet met een kern (Hagane) van Japans Shirogami #1 staal (white paper steel) en een buitenlaag (Jigane) van damast gemaakt door de…

    € 349,00
  • Kitaoka Suminagashi VG-10 Yanagiba (sushimes) 240 mm - C197 -
    Kitaoka Suminagashi VG-10 Yanagiba (sushimes) 240 mm - C197 -

    Kitaoka - 10 laags Suminagashi (damascus) - Yanagiba (sushimes), C-197

    Gelamineerd lemmet van roestvast staal met kern (Hagane) van Japans (Hitachi) VG-10 (roestvast) en een buitenlaag (Jigane) van damast gemaakt door de bekende…

    € 349,00
  • Kitaoka Suminagashi VG-10 Yanagiba (sushimes) 270 mm - C200 -
    Kitaoka Suminagashi VG-10 Yanagiba (sushimes) 270 mm - C200 -

    Kitaoka - 10 laags Suminagashi (damascus) - Yanagiba (sushimes), C-200,

    Gelamineerd lemmet van roestvast staal met kern (Hagane) van Japans (Hitachi) VG-10 (roestvast) en een buitenlaag (Jigane) van damast gemaakt door de bekende…

    € 399,00
  • Sakai Shigekatsu Mioroshi deba (vismes), 180 mm
    Sakai Shigekatsu Mioroshi deba (vismes), 180 mm

    Sakai Shigekatsu Mioroshi Deba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is…

    € 129,00
  • Sakai Shigekatsu Mioroshi deba (vismes), 210 mm
    Sakai Shigekatsu Mioroshi deba (vismes), 210 mm

    Sakai Shigekatsu Mioroshi Deba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is…

    € 149,00
  • -29%

    Sakai Shigekatsu Usuba (groentemes), 180 mm
    Sakai Shigekatsu Usuba (groentemes), 180 mm

    Sakai Shigekatsu Usuba

    Dit fraaie Japanse groentemes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is volledig…

    € 139,00 € 99,00
  • Nieuw

    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 270 mm
    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 270 mm

    Sakai Shigekatsu Yanagiba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is volledig…

    € 139,00
  • Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 300 mm
    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 300 mm

    Sakai Shigekatsu Yanagiba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans SK carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is volledig met de…

    € 159,00
Sorteer op

Specials Traditioneel

Traditionele Japanse messen oftewel Hōchō zijn al ruim duizend jaar in gebruik in Japan. De basis messen zijn de Deba, de Usuba en de Yanagiba maar er zijn vele uitvoeringen en maten verkrijgbaar.

Er zijn 2 smeedtechnieken te vinden in traditionele Japanse keukenmessen te weten honyaki en kasumi.

Honyaki zijn gesmede messen uit één type staal meestal Aogami of Shirogami staal. Kasumi messen zijn gelamineerde messen waarbij een harde carbonstalen kernlaag de zogenaamde Hagane (Aogami of Shirogami staal) wordt ingeklemd door een zachtere buitenlaag (Jigane) van ijzer met laag koolstof gehalte. Als deze Jigane buitenlaag van één soort materiaal is gemaakt dan worden deze messen wel Hongasumi genoemd. Als de Jigane gelamineerd is dat wordt dit ook wel "Damascus" genoemd.

In principe zijn traditionele Japanse messen enkelzijdig geslepen waardoor ze alleen geschikt zijn voor rechtshandig gebruik. Traditionele messen voor linkshandig gebruik zijn te bestellen maar de levertijd kan enkele weken tot maanden bedragen.

Naast de eerder genoemde Deba, de Usuba en de Yanagiba zijn er nog veel andere soorten:

  • Maguro bōchō: zeer lang mes om Tonijn te snijden
  • Nakiri bocho: dubbelzijdig geslepen groentemes
  • Santoku: multifunctioneel mes
  • Sashimi bocho: sashimi mes
  • Soba kiri: Mes om soba (そば) te snijden  (zeer dunne slierten noedels van boekweitmeel)
  • Udon kiri: mes om udon te snijden (wat dikkere noedels)
  • Unagisaki hocho: Japans paling mes (aal)
  • Tako biki: eigenlijk een yanagiba met een rechte punt
  • Gyuto (牛刀): de Japanse variant van het Franse chefsmes, zowel enkelzijdig als dubbelzijdig geslepen
  • Funayuki: klein enkelzijdig geslepen multifunctioneel mes wat het midden houdt tussen een Gyuto en een deba.
  • Kama-Usuba: een Usuba met een rond aflopende punt.

Een van de zeer bijzondere nieuwe messen in het assortiment zijn de sashimi messen van Keijiro Doi, deze wereldberoemde messenmaker is geboren in 1927 en wordt door velen beschouwd als een van de beste messenmakers van dit moment.Doi Dragon3.jpg

Keijiro Doi.jpg

Aanbieding

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English

Gastenboek

  • 16-11-2020 - Al een tijdje was ik op zoek naar mooie en...  lees meer
  • 06-11-2020 - Wat een topmes!!!
    Nog nooit zo fijn gesneden! lees meer
  • 05-11-2020 - Even snel een stukje korst van overjarige kaas afsnijden had...  lees meer
Plaats een bericht
© 2012 - 2020 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel