Sorteer op
  • Soba cutter (Japans soba mes), 215 mm
    Soba cutter (Japans soba mes), 215 mm

    Japanse Soba snijder (Menkiri),

    Japanse stijl soba snijder van Japans roestvast staal. Dit mes is bedoeld voor het snijden van Japanse boekweit noedels (Soba). Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen en heeft geen…

    € 49,00
  • Nieuw

    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 270 mm
    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 270 mm

    Sakai Shigekatsu Yanagiba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is volledig…

    € 159,00 € 139,00
  • Linkshandig

    Sakai Shigekatsu Usuba (groentemes), 180 mm -Linkshandig-
    Sakai Shigekatsu Usuba (groentemes), 180 mm -Linkshandig-

    Sakai Shigekatsu Usuba

    Dit fraaie Japanse groentemes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet voor linkshandig gebruik. Het mes heeft een kern van Japans Shirogami carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki…

    € 159,00
  • -16%

    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 300 mm
    Sakai Shigekatsu Yanagiba (vismes), 300 mm

    Sakai Shigekatsu Yanagiba

    Dit fraaie Japanse vismes heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet. Het mes heeft een kern van Japans SK carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van Honoki hout. Dit mes is volledig met de…

    € 189,00 € 159,00
  • Linkshandig

    Sakai Shigekatsu deba (kliefmes), 165 mm -linkshandig
    Sakai Shigekatsu deba (kliefmes), 165 mm -linkshandig

    Sakai Shigekatsu Deba

    Dit fraaie Japanse kliefmes voor vlees en vis heeft een klassiek enkelzijdig geslepen lemmet voor linkshandig gebruik. Het mes heeft een kern van Japans carbonstaal en heeft een traditioneel handvat van…

    € 179,00
Sorteer op

Specials Traditioneel

Traditionele Japanse messen oftewel Hōchō zijn al ruim duizend jaar in gebruik in Japan. De basis messen zijn de Deba, de Usuba en de Yanagiba maar er zijn vele uitvoeringen en maten verkrijgbaar.

Er zijn 2 smeedtechnieken te vinden in traditionele Japanse keukenmessen te weten honyaki en kasumi.

Honyaki zijn gesmede messen uit één type staal meestal Aogami of Shirogami staal. Kasumi messen zijn gelamineerde messen waarbij een harde carbonstalen kernlaag de zogenaamde Hagane (Aogami of Shirogami staal) wordt ingeklemd door een zachtere buitenlaag (Jigane) van ijzer met laag koolstof gehalte. Als deze Jigane buitenlaag van één soort materiaal is gemaakt dan worden deze messen wel Hongasumi genoemd. Als de Jigane gelamineerd is dat wordt dit ook wel "Damascus" genoemd.

In principe zijn traditionele Japanse messen enkelzijdig geslepen waardoor ze alleen geschikt zijn voor rechtshandig gebruik. Traditionele messen voor linkshandig gebruik zijn te bestellen maar de levertijd kan enkele weken tot maanden bedragen.

Naast de eerder genoemde Deba, de Usuba en de Yanagiba zijn er nog veel andere soorten:

  • Maguro bōchō: zeer lang mes om Tonijn te snijden
  • Nakiri bocho: dubbelzijdig geslepen groentemes
  • Santoku: multifunctioneel mes
  • Sashimi bocho: sashimi mes
  • Soba kiri: Mes om soba (そば) te snijden  (zeer dunne slierten noedels van boekweitmeel)
  • Udon kiri: mes om udon te snijden (wat dikkere noedels)
  • Unagisaki hocho: Japans paling mes (aal)
  • Tako biki: eigenlijk een yanagiba met een rechte punt
  • Gyuto (牛刀): de Japanse variant van het Franse chefsmes, zowel enkelzijdig als dubbelzijdig geslepen
  • Funayuki: klein enkelzijdig geslepen multifunctioneel mes wat het midden houdt tussen een Gyuto en een deba.
  • Kama-Usuba: een Usuba met een rond aflopende punt.

Een van de zeer bijzondere nieuwe messen in het assortiment zijn de sashimi messen van Keijiro Doi, deze wereldberoemde messenmaker is geboren in 1927 en wordt door velen beschouwd als een van de beste messenmakers van dit moment.Doi Dragon3.jpg

Keijiro Doi.jpg

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2012 - 2022 Japansemessen.nl | sitemap | rss