Sorteer op
Sorteer op

Zakmessen (Higonokami)

De echte Higonokami messen worden uitsluitend vervaardigd in de Kanekoma smederij door Motosuke Nagao (Miki), afstammend van vier generaties smeden. Motosuke Nagao is inmiddels vrij oud en zijn opvolging is niet gewaarborgd. Het gevaar bestaat dat de echte Higonokami messen zullen verdwijnen. De "Higo" messen met een Samurai figuur op het lemmet zijn prima messen maar formeel geen "echte" Higonokami's.

Een Higonokami zakmes werd traditioneel gebruikt voor de kleine klusjes in en om het huis, om een appel te schillen, potloden te slijpen, tijdens kampeeruitjes, etc. Eigenlijk is het de "Opinel" van Japan maar dan gemaakt van een superieure staalsoort. Het lemmet is licht gebogen en is aan de bovenkant ruw afgewerkt. Dit versterkt het traditionele gevoel bij dit mes. Het staal is handgesmeed en extreem hard (meestal Japans Aogami "Blue paper staal" met een Rockwell hardheid van > 62), de goedkopere versies worden gemaakt van S55C of SK staal (60-61 HRc). Deze zeer betaalbare messen worden onder grote tijdsdruk in slechts 1 klein smederijtje gemaakt en zijn vanaf de fabriek niet perfect afgewerkt, veel mensen kiezen ervoor om het mes thuis nog af te werken en te polijsten zodat het een een persoonlijk karakter krijgt.Higonokami

Het bekendste model heet "Sada Koma" en is verkrijgbaar in vier maten small (S), medium (M), large (L) en extra large (EL). Dit mes heeft een messing handvat zoals op de foto rechts. Andere handvatten zijn bijvoorbeeld staal, titanium of zilver.

Dit zijn de karakteristieken van een Higonokami mes :

  • Een handvat gemaakt van een gevouwen omhulsel van messing, staal, of titanium, gestempeld met Japanse Kanji karakters waarin de naam van de maker en de staalsoort van het lemmet staat.
  • De aanwezigheid van een Chikiri (het hefboompje aan het eind van het lemmet) 
  • Het ontbreken van een sluitsysteem.
  • Het feit dat het blad volledig verdwijnt in het handvat wanneer het mes gesloten is.

Let op dat de lengte van het lemmet traditioneel wordt gemeten vanaf de punt tot en met de Chikiri (hefboompje). De daadwerkelijke snijrand is een stuk korter (65 mm bij een 90 mm lemmet).

Hier een mooie (Engelstalige) uitleg over de oorsprong van deze traditionele zakmessen

De messen in ons assortiment verkopen we alleen aan personen van 18 jaar en ouder. Door een mes bij ons te bestellen verklaar je ouder dan 18 jaar te zijn!

Aanbieding

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English

Gastenboek

  • 26-08-2020 - Ik wilde zelf mijn Japanse messen voor in de keuken...  lees meer
  • 15-08-2020 - Kagamitsu Amefuri petty knife voor zelfbouw, incl. handvat, lijm, schaaldelen...  lees meer
  • 11-08-2020 - Bestelling van Motosuke Nagao Higonokami Aogami Original Brass 100 mm...  lees meer
Plaats een bericht
© 2012 - 2020 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel