Slijpen op Japanse waterstenen (informatie en uitleg)

Informatie en aanwijzingen voor het slijpen op Japanse waterstenen:

Deze pagina bevat de volgende hoofdstukken:

  1. Aanwijzingen voor het gebruik van Japanse waterstenen van Shapton
  2. Veel gestelde vragen

1. Aanwijzingen voor het gebruik van Japanse waterstenen van Shapton:

Onderstaande tekst is afkomstig van de Shaptonfabriek en geven aanwijzingen voor het gebruik van de #12.000-grit Shapton slijpsteen, en kan dus worden beschouwd als de directe aanbeveling van de fabrikant. De stenen met andere grits zijn vergelijkbaar en onderstaande adviezen kunnen worden toegepast op alle Shapton stenen.

De zachte kunststof beschermlaag in de doos is er om de steen te beschermen tijdens het vervoer deze kan na aanschaf worden verwijderd en weggegooid. De 12.000-grit slijpsteen is crèmekleurig en moet ongeveer 6 tot 10 minuten voor gebruik in het water gelegd worden, zodat het voldoende tijd krijgt om water op te nemen. De steen mag niet te lang in het water liggen omdat het oppervlak van de stenen dan te zacht wordt. Na gebruik moet de steen aan de lucht drogen, en vervolgens opgeslagen in de bijbehorende plastic doos. Let de stenen nooit op de kachel of ander warm oppervlak om te drogen en zorg ervoor dat de stenen ook nooit kunnen bevriezen (indien u de stenen bijvoorbeeld in de garage bewaard).

polijsten met de 12.000-grit steen gaat het snelst wanneer de snede goed is voorbereid met behulp van een reeks van steeds fijnere stenen. Normaal gesproken kan begonnen worden met een 1000-grit steen (oranje), en dan kan verder omhoog gewerkt worden met een 2000 (groen) en een 5000 (bordeaux) steen. Als laatste stap kan de snede gepolijst worden met de 12.000-grit steen.

Het is verstandig om zo kort mogelijk op elke afzonderlijke steen te slijpen: dit zal de uitholling van de stenen verminderen waardoor een betere scherpte verkregen wordt. Als men gebruik maakt van te weinig stenen, dan moet men langer werken op elke steen, en hierdoor zullen de stenen sneller worden uitgehold en slijten.

Om de beste scherpte te verkrijgen is het ook belangrijk om de verkregen suspensie van water, grit en staal (geproduceerd door het slijpen) niet te veel van de steen af te spoelen tijdens het slijpen. Deze suspensie heeft een sterke slijpende werking. Het gebruik van Tomo Nagura stenen op de fijnere polijststenen is sterk aan te raden.

Het is wel heel belangrijk om bij het wisselen van stenen goed alle gritresten ​​van het mes, de handen en het werkvlak te verwijderen. Eventueel achtergebleven gritresten van een groffere steen kunnen een gepolijste snede verpesten.

De slijpsteen moet absoluut vlak zijn om tot een optimale scherpte te komen. Een uitgeholde steen moet weer gevlakt worden, dit kan door met een vlakke ​​tweede steen of diamantplaat (minimaal 1000 grit) over de uitgeholde steen te wrijven.  Beide stenen moeten worden geweekt in water gedurende 6 -10 minuten  De andere mogelijkheid is om een afvlaksteen te gebruiken. Na het afvlakken is het ook heel belangrijk om alle gritresten goed af te spoelen van de afgevlakte steen.

2. Veel gestelde vragen:

Vraag: Na het slijpen van een mes met de 12.000-grit steen, zaten er grote krassen op het blad.

Antwoord: Wanneer men overstapt een grovere steen (120<4000) naar een polijststeen (>4000) en men heeft de steen, het mes en de handen niet grondig gereinigd dan zullen er grotere korrels op het oppervalk van de steen zitten die krassen kunnen veroorzaken. 

Vraag: Ik heb het polijsten op de 12.000-grit steen af, maar het resultaat is niet als voorheen.

Antwoord: De polijststeen is te ruw. Probeer de steen met een fijner schuurmiddel (een fijnere slijpsteen of een Nagura steen) te prepareren. 

Vraag: Ik gebruikte een nagurasteen met siliciumcarbide poeder op mijn 12.000 korrel "cream" steen, maar het oppervlak lijkt nu te grof en heeft niet de normale harde, bijna spiegelgladheid.

Antwoord: Het onderliggende probleem is dat de steen te lang in het waterbad heeft gelegen en het oppervlak nu te zacht is. Dit kun je oplossen om met een fijne wetsteen met een grit van ongeveer 1000-1500 het oppervlak te slijpen, hierdoor zal de zachte toplaag verwijderd worden zodat de harde laag weer tevoorschijn komt.

Vraag: Ik gebruik de plastic doos om de steen op te leggen tijdens het slijpen. De steen beweegt echter rond op de doos, waardoor het moeilijk om goed te scherpen.

Antwoord: Leg een stukje papier of een keukendoekje tussen de stenen en de plastic doos.

Vraag: Ik gebruik de plastic opbergdoos om de steen op te leggen tijdens het slijpen. Zelfs met de rubberen voetjes beweegt de doos. dit maakt het erg lastig om te slijpen.

Antwoord: De rubberen voeten hebben niet altijd goed grip op sommige materialen. Leg een stuk papier of een doek tussen de doos en het werkoppervlak.

Vraag: Mijn 12.000 grit "cream" steen is helaas te zacht geworden.

Antwoord: het zacht worden van de steen betekent dat de steen te lang in het water heeft gelegen (langer dan 30 minuten) of dat de steen op de een of andere manier blootgesteld is aan een oplosmiddel of wasmiddel. Ook gebruik van een houten steun voor de steen, kan ervoor zorgen dat het vocht uit het hout in de steen kan trekken, hierdoor blijft de steen langer nat dan gebruikelijk. Dit is op te lossen door na gebruik de steen op een droog oppervlak te leggen en aan de lucht te laten drogen. het oppervlak van een te zachte steen kan worden gerepareerd door met een fijne wetsteen met een grit van ongeveer 1000-1500 het oppervlak te slijpen, hierdoor zal de zachte toplaag verwijderd worden zodat de harde laag weer tevoorschijn komt.

Vraag: Welke kant van de 12.000-grit "cream" slijpsteen moet ik gebruiken

Antwoord: Gebruik de kant zonder de geprinte tekst.

Vraag: Mijn 12.000 grit "cream" slijpsteen heeft kleine scheurtjes ontwikkeld.

Antwoord: Als de steen niet vaak genoeg wordt gebruikt, of als het verkeerd wordt gebruikt, kunnen kleine scheurtjes ontstaan. dit is op te lossen door de stenen te slijpen totdat de scheurtjes niet meer zichtbaar zijn. Kleine scheurtjes niet erg diep. De steen moet zo snel mogelijk gerepareerd worden. Hoe gladder het oppervlak van de slijpsteen, hoe minder waarschijnlijk dat scheurtjes zullen ontstaan.

 

 

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss