Sorteer op

Japanse zagen

De Japanse zaag (Nokogiri, 鋸) is een unieke zaag die wordt gebruikt in houtbewerking, snoeien en (Japans) timmerwerk. Een van de meest kenmerkende eigenschappen is dat de zaag met een trekkende beweging werkt in plaats van een duwende beweging bij westerse zagen. Het grote voordeel is dat het blad en de vertanding flinterdun kunnen worden gemaakt. Dit maakt een dunne en zeer precieze zaagsnede mogelijk. Daarnaast zorgt de trekkende beweging ervoor dat de zaag niet dubbelvouwt, breekt of vastloopt. De trekkende zaagbeweging heeft ook als groot voordeel dat er beduidend minder kracht nodig is. Met een trekkende zaagbeweging is veel minder kracht nodig dan met een duwende zaagbeweging. U kunt dus niet alleen veel sneller zagen het kost ook nog eens veel minder kracht en inspanning.

De vertanding van Japanse zagen

De meeste Japanse zagen hebben aan de binnenzijde een driezijdig geslepen trapezium vertanding. Met lasergestuurde slijpmachines worden de zaagtanden individueel aangebracht en daarna geslepen. Bij sommige merken worden de zaagranden door inductie verhit en snel afgekoeld met een luchtstroom. Hierdoor worden deze tanden zeer hard en slijtbestendig en blijft de rug van de zaag flexibel. 

De vertanding van Japanse zagen is slechts minimaal gezet zodat de zaagsnede slechts een fractie breder is dan het zaagblad. De minimaal zetting van de zaagtanden zorgt voor een perfect gladde zaagsnede en perfecte passing. En hoe fijner de vertanding, hoe fijner de zaagsnede.

Japanse zagen zijn beschikbaar voor vele soorten toepassingen, de Ryoba,kataba en Dozuki zagen komen het meest voor:

Ryōba (両刃)

De Ryoba is een tweezijdige zaag. De zijde met de fijne vertanding is bij uitstek geschikt voor snedes dwars op de houtnerf (afkorten), de andere voor langssnedes (schulpen). De Ryoba zaagt snel en efficiënt zonder steeds van zaag of zaagblad te hoeven wisselen. De Ryoba kan voor verschillende zaagprojecten gebruikt worden is populair bij meubelmakers, maar ook interieurbouwers en restaurateurs. De zaagtanden van de Ryoba worden fijner in de richting het handvat, dit stabiliseert het zaagblad en zorgt ervoor dat de start van het zagen wordt vergemakkelijkt. Ryoba zagen zijn er voor iedere toepassing en worden geleverd in verschillende lengtes en afmetingen. In Japan is de Ryoba zaag de meest gebruikte handzaag vanwege zijn vele toepassingsmogelijkheden.

Kataba:

De Kataba modellen hebben een zaagblad dat geschikt is voor afkorten, verstek zagen en soms ook schulpen (in de lengterichting van het hout zagen). De Kataba zaag heeft over het algemeen een wat dikker blad dan de Dozuki zonder rugversteviging, waardoor hij meer geschikt is voor het wat zwaardere werk. Door het ontbreken van de rugversteviging wordt de zaagdiepte niet beperkt. De Kataba is een universeel te gebruiken timmermanszaag. De zaagbladen van de Kataba zagen zijn vaak eenvoudig zonder gereedschap verwisselbaar. 

Dōzuki (胴付(鋸))

Dozuki zagen hebben uiterst dunne zaagbladen is zijn bij uitstek geschikt voor het fijnere zaagwerk. Zoals bij het maken van precieze zaagsnedes, voor bijvoorbeeld een lijst of een een zwaluwstaartverbinding. Dozuki betekent “verbonden stam”, wat inhoudt dat het zaagblad aan de rug versterkt is. Deze versterking maakt de zaag stabieler. Het nadeel van deze rugstrip is de beperking van de zaagdiepte. Voor het maken van precieze zaagsnedes in niet te dik hout, zal het geen probleem opleveren. De rugversteviging zorgt ervoor dat het extreem dunne zaagblad (>0,30 mm) ondersteund wordt. Door de rugversteviging wordt de zaagdiepte hierdoor beperkt tot de hoogte van het zaagblad.

Azebiki (あぜ引き)

Azebiki zagen zijn Ryoba of Kataba zagen die geschikt zijn voor het inzagen in vlakke oppervlaktes. Doordat de zaagsnede ietwat convex geslepen is is het mogelijk om overal in een plaat of plank te starten met zagen. Ideaal voor restauratie werkzaamheden of botenbouw.

Mawashibiki (回し引き?)

Mawashibiki zagen zijn ontwikkeld voor het zagen van rondingen. Het zijn de Japanse varianten van schrobzagen of sleutelgatzagen. Een sleutelgatzaag is een op een verkleinde uitvoering van de schrobzaag lijkend zaagje, waarmee vanuit een gaatje van geringe diameter een grotere opening kan worden gemaakt. De naam van dit gereedschap duidt op zijn oorspronkelijke toepassing; het komt echter ook in diverse andere situaties goed te pas.

U kunt een Mawashibiki mede gebruiken om in uw huisdeur openingen te zagen voor de brievenbus of een of ander klein raampje. Bij het uitzagen van de opening voor een brievenbus of een dergelijke rechthoekige opening, gaat het erom de sleutelgatzaag zo min mogelijk te gebruiken, gezien de beperkingen ervan.

Temagari 

Temagari zagen zijn grote rechthoekige handzagen voor zacht hout (snoeihout) met een progressieve vertanding. Het japanse woord Temagari duidt de traditionele`walvisvorm' van dit type japanse zaag. Ondanks de grove vertanding heeft deze zaag niet de neiging te "springen" bij het aanzetten omdat deze zaag niet gezet is.

Kugihiki 

Kuguhiki zagen zijn kleine flexibele zagen voor het afzagen van deuvels en andere "uitstekende" houten delen. De zaag is bedoeld voor het vlak maken van oppervlaktes (Flush Cutting Saw).

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss