Anti-bacteriële werking van hout

Hout remt de groei van bacteriën

Het Technologisch Instituut van Taastrup in Denemarken heeft een belangrijke document gepresenteerd in het debat over bacteriën in ons voedsel, en er is goed nieuws voor liefhebbers van hout.

Het laboratorium heeft onderzoek verricht op enkele van de meest onaangename en ongezonde bacteriën, die zijn gerelateerd aan zowel SalmonellaListeria en Campylobacter. Ze vergeleken met bacteriën de mogelijkheid om te overleven op snijplanken van massief hout, kunststof en roestvrij staal.

De experimenten beginnen met het aanbrengen van 10 miljoen bacteriën op elk van de verschillende snijplanken. Het resultaat toont aan, dat bacteriën veel betere overlevingskansen hebben op snijplanken van plastic en roestvrij staal.

Na twee uur werden er nog tussen de 300.000 en 500.000 bacteriën levend op het kunststof en RVS aangetroffen. Zelfs na 5 uur waren nog duizenden actieve bacteriën aanwezig. 
De bacteriën aangebracht op hout werden nagenoeg allemaal gedood door de eigen-schappen van het hout. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in samenwerking met het laboratorium van Fødevareinstituttet (De Deense gids voor de menselijke voeding) in Hillerød. Het is ook onderdeel van een gemeenschappelijke Noors onderzoeksproject, waarin de desbetreffende overheidsinstanties in Zweden, Noorwegen en IJsland actief hebben hebben deelgenomen..

Bevestiging van andere studies
Het bovenstaande bevestigt eerdere onderzoeken uitgevoerd in landen zoals de VS (het Instituut voor Voedselveiligheid aan de Michigan State University) en Duitsland (Biologisch Centrum voor Onderzoek, Braunschweig). Hun onderzoek toonde aan hoe hout een aantal uitzonderlijk goede eigenschappen heeft in het bijna uitroeien van bacteriën. Een van de redenen wordt gedacht in de structuur van het hout waardoor het vocht aan de bacteriën gemakkelijk wordt ontrokken. Bovendien bevat hout een aantal natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën gewoon niet kunnen leven op hout en sterven na een korte tijd.

Natuur eigen materiaal

Massief hout wordt al duizenden jaren gebruikt voor het opslaan en het bereiden van voedsel. De nieuwste onderzoeksresultaten bevestigen dat natuur eigen materialen het beste geschikt zijn om een goede keukenhygiëne te garanderen.

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss