Sorteer op
Sorteer op

Bonsaimessen en -scharen

Bonsai vormen
Na de eerste stap (het verkrijgen/kweken van een boom geschikt voor Bonsai doeleinden) is het tijd om de boom te vormen en stileren. 
Snoei is van groot belang om bomen tot miniatuur te vormen en te behouden, met als belangrijkste doel om een evenwichtige en realistische weerspiegeling van de werkelijkheid te creëren. Het is belangrijk om in ieder geval een concaaftang aan te schaffen; deze tang wordt gebruikt om relatief dikke takken te snoeien en laat een holle wond achter, welke sneller en mooier geneest.

In de volgende gevallen is snoei vaak aan te raden:

  • Wanneer twee takken op dezelfde hoogte ontspringen
  • Wanneer takken onnatuurlijke kronkels vertonen
  • Wanneer takken onevenredig dik zijn aan de top


Jin en Shari zijn twee technieken om bomen ouder te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn door kale delen aan takken of de stam te creëren. Voor deze techniek heb je een Jin mes (vlak dun blad) en Jin seal (kalkzwavel) nodig.

Jin
Het ontbloten en bleken van een tak.
Door een tak aan een boom van zijn schors te ontdoen kun je de boom een “ruw” uiterlijk geven en bovendien lijkt hij een stuk ouder. Let goed op dat het geheel er natuurlijk uit ziet, wat moeilijker is dan het lijkt.

Shari
Het ontbloten, bleken en/of uithollen van een deel van een stam.
Door een deel van de stam van zijn schors te ontdoen kan een heel dramatisch effect worden verkregen, bovendien ziet de boom er ouder uit. Het is ook mogelijk om met een frees of een scherpe concaaftang een deel van de stam deels uit te hollen.
Het ontblootte deel van de stam moet aan het grondoppervlak beginnen en naarmate hij hogerop komt smaller worden. Wanneer je een breed stuk van de stam wilt ontblootten is het verstandig om het werk te spreiden, anders wordt er in één keer teveel sapstroom afgesneden en zullen de takken boven het ontblootte deel afsterven.

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2012 - 2022 Japansemessen.nl | sitemap | rss