Chefsmessen (Gyuto)

Chefsmessen worden in Japan "Gyuto" of "Gyutou" genoemd. Gyuto messen zijn geschikt voor de grotere klussen en dan met name voor vlees, vis en gevogelte. De Japanse Gyuto's verschillen op een aantal punten van de westerse chefsmessen: Gyuto's zijn over het algemeen dunner en hebben geen doorlopende bolster, hierdoor is een Gyuto makkelijker te slijpen omdat ook de "hak" van het mes over de wetsteen gehaald kan worden.

Soms zie je ook de term Wa-Gyuto, dit houdt in dat het een gyuto lemmet is maar met een traditioneel (octagonaal, rond of D vormig) handvat zonder geklonken bolster.

In principe is een Gyuto dus letterlijk een (vleesmes). Een Kiritsuke mes wordt ook wel K-Tip Gyuto genoemd. Waar een ‘gewoon’ koksmes met een bolling is afgewerkt, is een Kiritsuke mes met een hoek afgewerkt op de rug van het lemmet. De hoek op het lemmet zorgt ervoor dat het lemmet de vorm van de letter ‘K’ heeft, vandaar K-Tip. Het gebruik is echter hetzelfde.

Gyuto messen zijn te krijgen in formaten varierend van 180 tot 300 mm (lemmetlengte). De meest gebruikte maten zijn 210 en 240 mm.

kagemitsukashimevg1.jpg

Getoonde messen zijn gesorteerd op prijs.

Sorteer op

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss