Dubbelzijdig of enkelzijdig mes?
Analyse van Westerse stijl messen en Japanse messen.
Het fundamentele verschil tussen westerse stijl messen en hun traditionele Japanse tegenhangers, is het feit dat het westerse mes aan weerszijden van het blad is geslepen (dubbelzijdig geslepen). Ze hebben daarom een zogenaamde symmetrische afschuining.
U zult ook veel horen over de "hoek van de snede" oftwel de hoek waarin het mes is geslepen. Met een Westers mes, is de gecombineerde hoek van elke rand de totale hoek. De fabriekshoek voor westerse messen variëert hierdoor van 18 tot 28 graden, een cijfer dat veel hoger ligt dan dat van het gemiddelde mes in Japanse stijl. Westerse stijlmessen verschillen ook van Japanse messen doordat de meeste ontwerpen een kromme snede hebben, deze manier van slijpen is ontwikkeld voor het "wiegend" snijden, een techniek die veel in Europa gebruikt wordt. Door deze curve kunt u verschillende hoeveelheden druk op specifieke delen van het blad uitoefenen.
De bladdikte is een ander verschil tussen beide messtijlen. Traditioneel worden westerse stijl messen gemaakt van zachter staal. Om het mes de vereiste dichtheid en sterkte te geven, is meer materiaal nodig. Als zodanig zult u vaak merken dat een mes in westerse stijl robuuster en zwaarder is. Het zachtere staal dat in westerse messen wordt gebruikt, betekent dat de randen sneller bot worden dan het gemiddelde Japanse mes. Bij intensief gebruik zullen er onvolkomenheden verschijnen langs het blad, maar het feit dat het materiaal zachter is, betekent dat de meeste messen gemakkelijk weer scherp te maken zijn.
Als u het bovenstaande gedeelte hebt gelezen, weet u al dat enkelzijdig geslepen of dubbelzijdig geslepen het grootste verschil tussen een Japanse stijl en een mes in westerse stijl.
Traditionele Japanse messen zijn dus maar aan één kant geslepen. Vanwege deze enkele schuine hoek bij messen in Japanse stijl, zijn ze vaak scherper dan hun tegenhangers in westerse stijl. Japanse messen kunnen een schuine hoek hebben van slechts 5 graden.
Zoals we al hebben vermeld, zijn Japanse messen over het algemeen gemaakt van harder staal dan westerse messen. Hierdoor kan de snede langer scherp blijven. Hoewel het blad in hogere mate bestand is tegen slijtage dan westerse messen, kan het hardere staal bros zijn. Het is absoluut noodzakelijk dat u het juiste type Japans mes gebruikt voor de individuele taken. Terwijl een westers koksmes een kippenbot kan doorsnijden, kan hetzelfde bot met een Japans koksmes de snede ernstig beschadigen.