Nieuw!
Tosa Matsunaga Aogami damascus Kiritsuke (universeel mes), 210 mm
Tosa Matsunaga Kiritsuke, 210 mm
Dit Japanse kiritsuke mes heeft een kern van Japans Aogami carbonstaal met een damascus (meerlaags) beschermlaag aan de buitenzijde. Dit dubbelzijdig geslepen mes is volledig met de hand gesmeed door de meestersmeden uit Tosa. Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen.
- Lemmetlengte: 210 mm
- Totale lengte: 350 mm
- Gewicht: 188 gram
- Lemmethoogte: 48 mm
- Staalsoort: kernstaal: Japans Aogami #2 staal "Blue paper steel" (niet-roestvast) met 2 lagen zachter staal aan de buitenzijde (suminagashi gesmeed)
- Hardheid: 63 (Rockwell C)
- Handvat: D-vorming Kastanjehout en krop van zwart kunststof (voor rechtshandig gebruik)
Zoals alle Japanse messen zijn deze handgemaakte messen niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.
Er zijn geen houten saya`s beschikbaar voor dit mes.
Kiritsuke-messen zijn een hybride ontwerp dat kenmerken van Japanse usuba's en yanagiba's combineert. Usubas zijn echte groentemessen, terwijl yanagiba's worden gebruikt om rauwe vis voor sushi te snijden, met als gevolg dat de kiritsuke bedoeld is als een mes voor algemene doeleinden voor gebruik bij het bereiden van de traditionele Japanse keuken.
Een aantal makers produceren nu dubbelzijdig geslepen kiritsukes, vaak kiritsuke gyutos genoemd, voor westerse gebruikers die de opvallende esthetiek van het profiel op prijs stellen, maar die de extra veelzijdigheid van een dubbel geslepen mes nodig hebben. Het omgekeerde tanto-profiel van de kiritsuke maakt de puntige tip zeer wendbaar maar ook kwetsbaar, terwijl het vlakke profiel zich goed leent voor hakken en snijden. Gebruikers die van de esthetiek van de kiritsuke houden, kunnen ook een bunka, een kleiner mes met een vergelijkbaar profiel, overwegen.