Ongelakt
Katsubako / Katsuobushi Kezuriki (Japanse bonito schaaf)
Artikelnummer: 07305Katsubako / Katsuobushi kezuriki (Bonito schraper),
In Japan wordt dit traditionele keukeninstrument voornamelijk gebruikt voor het schaven van gedroogde tonijn. De Japanse naam voor gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn (Katsuwonus pelamis) is Katsuobushi (鰹 節 of か つ お ぶ し?) Of okaka (お か か?). Soms wordt de goedkopere makreelachtige vis gebruikt (Bonito).
De geschaafde Katsuobushi en gedroogde kelp zijn de hoofdingrediënten van de beroemde Dashi soep (waar ook Miso soep van wordt gemaakt).
Katsuobushi wordt tegenwoordig meestal gevonden in zakjes of kleine roze-bruine krullen. Kleinere, dunnere spaanders, genaamd hanakatsuo (花 鰹 な か つ つ お), worden gebruikt als smaakstof en topping voor veel Japanse gerechten, zoals okonomiyaki. Grotere, dikkere spaanders, genaamd kezurikatsuo (削 り 鰹; け ず り か つ お), worden gebruikt om de alomtegenwoordige dashi-bouillon te maken.
In de Europese keuken is een Katsubako ideaal voor het snijden van Parmezaanse kaas, gedroogde groenten en fruit, truffels en harde groenten zoals wortelen. De geraspte ingrediënten worden opgevangen in een houten bakje.
Afmetingen 10 x 25 x 11 cm.
Deze prachtige grote Katsubako is gemaakt van onbehandeld natuurlijk essenhout en het lemmet zit in een houder van Japans eikenhout en is van Japans SK-5 koolstofstaal (niet roestbestendig) gemaakt.