Yoshikane Mioroshi V-Toku1 Mioroshi Deba (fileermes), 165 mm
Yoshikane Mioroshi Deba V-Toku1 Mioroshi, 165 mm H-YKMI165V
Traditioneel enkelzijdig geslepen Japans mes van 2 lagen roestvast staal met een kern van Japans V-Toku 1 carbonstaal. Dit staal is vergelijkbaar met Aogami staal en is speciaal ontwikkend in Takefu "Knife village" Japan. In het Japans betekent Mioroshi "Fileren". Een Mioroshi Deba is dus primair ontwikkeld voor het fileren van vis. Hij is langer en dunner dan een typische Deba en heeft veel wel van een dikke Santoku. In tegenstelling tot een Santoku is een Mioroshi enkelzijdig geslepen. Dit mes kan universeel worden gebruikt dus voor zowel vlees, vis en groeten. Dit mes is volledig met de hand gesmeed en is uniek in zijn soort. Het lemmet is dun en handmatig geslepen en heeft geen verdikkingen waardoor slijpen zeer gemakkelijk is.
- Lemmetlengte: 165 mm
- Totale lengte: 315 mm
- Gewicht: 189 gram
- Lemmetdikte: 5 mm
- Staalsoort: kernstaal: Japans V-Toku 1 staal met 2 lagen roestvast (SUS405) staal
- Hardheid: 63-64 (Rockwell C)
- Handvat: Traditioneel d-vormig kamferhout (Ho wood)
Zoals alle Japanse messen zijn de handgemaakte messen van Yoshikane niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.
Yoshikane is een echte familiesmederij. Meneer Tsuneo Yoshida is een derde generatie messensmid en runt samen met zijn twee neefjes Kazuimi en Masashi de smederij in Niigata.
De smederij maakt zowel westerse stijl messen als traditionele Japanse messen. De westerse stijl messen worden gemaakt van een kern van SKD-11 staal met een iets zachtere buitenzijde van SUS405 staal. De messen worden voorzien van een fraai hamerslag patroon (Tsuchime). De tradionele messen zijn voorzien van een identiek lemmet maar het handvat is gemaakt van Kamferhout (Ho wood) en een bolster van waterbuffel hoorn.
SKD staal is oorspronkelijk ontwikkeld voor gereedschappen en voor metaalsnijwerk. Yoshikane heeft dit staal getemperd tot een hardheid van 64HRC wat bijzonder hoog is. Hierdoor is het mogelijk om een extreem kleine slijphoek te verkrijgen (15-20 graden). De rand is daardoor wel gevoeliger voor beschadigingen dus je kunt geen harde voorwerpen snijden (geen harde broodkorsten, pompoen, bevroren materiaal, bot, graten etc..).
SKD-11 staal is gemakkelijk zelf te slijpen op Japanse wetstenen of bij te houden met een keramische slijpstaaf.