Navigatie

Aanzetten of slijpen?

Een klassiek stalen aanzetstaal is een hard verchroomde of roestvast stalen staaf met lengtegroeven. Deze aanzetstalen zijn bedoeld voor Europese messen die scherp zijn. 
Het komt voor dat de snede van een Europees (of goedkoop Chinees) mes "omvouwt" door te veel druk of het per ongeluk raken van een bot of ander hard voorwerp. Dit kan gerepareerd worden met een klassiek aanzetstaal. De snede van Japanse messen echter kan niet "omvouwen" doordat het lemmet is gemaakt van een staalsoort met een extreme hardheid. Klassieke aanzetstalen zijn derhalve niet nuttig bij gebruik op Japanse messen.

Naast de aanzetstalen zijn er ook slijpstaven van diamant(poeder) en keramiek. Het verschil is dat een keramisch aanzetstaal veel fijner en dus ook scherper slijpt, nadeel is dat een keramische slijpstaaf erg kwetsbaar is.

Voor Japanse messen raden wij altijd een keramische slijpstaaf aan.

Met een klassiek aanzetstaal kun je geen mes slijpen. Bij een bot mes valt er niets meer recht te zetten en is aanzetten verspilde energie. Aanzetten is een manier om de slijpbeurt uit te stellen. Het slijpen met een keramische slijpstaaf kan echter wel gebruikt worden om een Europees mes te slijpen. De staalsoorten in bijvoorbeeld Sabatier messen is dusdanig zacht dat slijpen met een keramische slijpstaaf mogelijk is. Deze staalsoorten worden echter ook weer snel bot en voor professioneel gebruik worden Franse messen dan ook niet vaak gebruikt.

Voor progessioneel gebruik raden wij altijd messen aan zonder hiel (verdikking tussen handvat en lemmet), deze messen zijn makkelijker aan te zetten en te slijpen.

Valkuilen bij het aanzetten:

  • Verkeerde of wisselende hoek

De hoek van de vouw die aan je Europese mes is geslepen is zo'n 30 tot 40 graden. Per kant hanteer je dus een hoek van 15 tot 20 graden tussen je mes en je aanzetstaal. Houdt deze hoek zo constant mogelijk. Als je het aanzetstaal verticaal met de punt op je snijplank zet heb je al één stabiele kant. Blijf naar je mes kijken als je het aanzet, dat helpt bij het vasthouden van de juist hoek.

  • verkeerde aanzetrichting

Snij altijd een plak van je aanzetstaal af. Nooit in de tegengestelde richting werken, dit maakt je mes alleen maar stomper. Zorg er ook voor dat je de hele snijkant aanzet en niet halverwege begint, hierdoor kun je een "deuk" in het snijvlak krijgen waardoor het snijden veel moeizamer wordt. Bij messen die veel op de verkeerde wijze zijn aangezet zie zie je vaak dat de oorspronkelijke vorm van het mes verdwenen is doordat de druk niet gelijk is verdeeld. 

Gastenboek

  • 20-08-2017 - Gisteren workshop slijpen op wetsteen gevolgd, mijn Japansemessen zijn weer...  lees meer
  • 07-03-2017 - Ben er blij mee! Prima adres voor goeie spullen. lees meer
  • 07-02-2017 - Geweldige service. Op afspraak langs kunnen komen om wat gyuto's...  lees meer
Plaats een bericht
  • U kunt betalen met iDeal
  • Veilig betalen met PayPal
  • Veilig betalen met Sisow
  • Veilig betalen met Bancontact
  • Maestro
  • Sofort Direct e-Banking
  • Wij bezorgen met PostNL
  • U kunt betalen met PIN
  • Facebook
© 2012 - 2017 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.