Navigatie

Fabricage proces

Hieronder ziet u het volledige productieproces van een Japans "Santoku" mes.

1.jpg

Stap 1: Basismateriaal

  • Kernlaag: staal / carbon staal bijvoorbeeld "Aogami # 2" of "Aogami Super" Steel ,VG-10, Molybdeen Vanadium staal, etc. (Staal is ijzer met een hoog koolstofgehalte)
  • Beschermlaag: zacht ijzer (ijzer met een laag koolstofgehalte), soms ook roestvaststaal.

Stap 2: Smeden

  • De zachte ijzeren strip wordt gesplitst in twee delen. 
  • De staalband wordt hiertussen geplaatst. De lagen worden dan afgesloten. 
  • Daarna wordt de stalen / ijzeren strip verwarmd tot de laagste temperatuur waarbij staal en ijzer kunnen binden samen (ongeveer 900 ℃). 

2.jpg       3.jpg

Stap 3: Verlengen en snijden

  • De "triple-structuur-gesmeed metaal" wordt nu in een lange, smalle staaf verlengd. 
  • Vervolgens wordt het verwarmd tot het zacht en rood is, en wordt het in de gewenste maat gesneden met behulp van een beitel en hamer.

4.jpg

Stap 4: Smeden

  • Het te smeden materiaal wordt 3 tot 4 keer verhit om decarbonering (verlies van koolstof) te voorkomen, verlies van koolstof kan namelijk leiden tot een zwakker staal. 
  • Het lemmet wordt vervolgens zo snel mogelijk met een hamer in de gewenste vorm geslagen.
  • De tang (het gedeelte van het mes dat in het handvat zit), wordt nu ook in de juiste vorm gesmeed.
  • Een smid kan 3 messen op hetzelfde moment smeden.

5.jpg   6.jpg

Stap 5: Annealing (voorgloeien ofwel de eerste tempering)

  • Het metaal wordt tot 760 ~ 800 ℃ verhit, 
  • daarna wordt het in een ton met stro-as gelegd zodat het heel geleidelijk 24 uur kan afkoelen. Dit waarborgt dat de integriteit van het metaal wordt gehandhaafd. Door deze vorm van afkoelen (die ook gebruikt werd voor Samurai zwaarden) zijn er minder spanningen in het staal aanwezig waardoor er minder problemen zijn met de vervolg stappen zoals het snijden en slijpen.

7.jpg   8.jpg

Stap 6: Vormen

  • In deze stap wordt het metaal in de gewenste lemmetvorm gesneden. Met een mal wordt de lemmetvorm aftekend op het metaal.
  • Met een "handshire" (metaal snijder) wordt het metaal vervolgens in de juiste vorm gesneden

9.jpg   10.jpg

Stap 7: Stempelen

  • Met een stalen stempel wordt het familie zegel in het blad geslagen, Soms word ook met een beitel gewerkt om Kanji karakters in het blad te slaan..

11.jpg   engraving.jpg

Stap 8: Rechten

  • Eventuele krommingen worden weggehaald met een hamer en vlekken worden verwijderd.

12.jpg

Stap 9: Slijpvormen

  • Met een slijpmachine wordt de uiteindelijke vorm van het lemmet bepaald. Daarna wordt het oppervlak van het blad gepolijst het oppervlak met een grote natte rollende slijpsteen, een zogenaamde "water grinder".

13.jpg

Stap 10: harden (Quencing)

  • Het hardings proces kan op 2 methodes gedaan worden: "water harding" en "olie harding". 
  • Het mes wordt langzaam tot de ideale temperatuur van 790 ~ 830 ℃ verhit.
  • Daarna wordt het afgekoeld in water of olie.
  • In dit stadium wordt de staalconstructie dicht en hard. De temperatuurregeling van de uitharding vereist veel ervaring en intuïtie omdat de temperatuur wordt bepaald door de kleur van het ruwijzer.

Stap 11: Temperen

  • Het staal is zeer hard en zeer moeilijk bewerkbaar na het hardingsproces. Het lemmet is erg bros en de rand beschadigd hierdoor gemakkelijk. Voor een betere rand retentie te bereiken, Wordt het mes getemperd gedurende 30 ~ 60 minuten op 160 ~ 230 ℃.

Stap 12: Verwijderen van vervormingen

  • Metaal kan uitzetten en krimpen tijdens de verwarming en koelings processen. Na het harden en temperen, zal het mes vervormd raken. Met een speciale hamer worden deze vervormingen eruit geslagen.

14.jpg   15.jpg

Stap 13: Grof slijpen

  • Tijdens het slijpproces, wordt een waterslijpsteen (bij kamertemperatuur) gebruikt. Het is belangrijk dat tijdens het slijpen geen hoge temperaturen worden bereikt, hierdoor kan het temperingsproces ongedaan gemaakt worden.
  • In de eerste fase van slijpen, wordt het beschermende ijzer aan de buitenzijde aan beide zijden van het blad afgeslepen waardoor het kernstaal zichtbaar wordt.

16.jpg

Stap 14: Fijn slijpen

  • In de tweede fase van het malen, wordt een fijnere slijpsteen gebruikt
  • Vervolgens wordt het blad gepolijst

17.jpg

Stap 15: Handslijpen

  • Om af te sluiten wordt met de allerfijnste slijpsteen de snijkant aangezet en afgemaakt met een handslijper.
  • De scherpte van het lemmet wordt getest door het snijden van een krant.

18.jpg   19.jpg

Stap 16: Handvat plaatsen

  • Om het handvat passend te maken wordt eerst de tang licht verwarmd zodat hij flexibel wordt.  Het handvat wordt vervolgens om de tang gehamerd en vastgelijmd.
  • Tot slot, worden alle resterende vlekken verwijderd en krijgt het mes een anti-roest behandeling.

20.jpg

Gastenboek

  • 07-03-2017 - Ben er blij mee! Prima adres voor goeie spullen. lees meer
  • 07-02-2017 - Geweldige service. Op afspraak langs kunnen komen om wat gyuto's...  lees meer
  • 23-01-2017 - Attente en precieze service, snelle levering, mes van topkwaliteit. lees meer
Plaats een bericht
  • U kunt betalen met iDeal
  • Veilig betalen met PayPal
  • Veilig betalen met Sisow
  • Veilig betalen met Bancontact
  • Maestro
  • Sofort Direct e-Banking
  • Wij bezorgen met PostNL
  • U kunt betalen met PIN
  • Facebook
© 2012 - 2017 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.