-25%

Artikel 13 van 19

Tosa Motokane Aogami #1 funayuki kuroishi (universeel mes), 165 mm

Artikelnummer: 50212
€ 119,00 € 89,00 (inclusief btw)

Tosa Motokane Funayuki 165 mm 

Dit typisch Japanse mes heeft een kern van Japans Aogami carbonstaal met een beschermlaag (Sanmai) aan de buitenzijde. Dit dubbelzijdig geslepen mes is voorzien van een zwarte (Kurochi) beschermlaag. Dit mes is volledig met de hand gesmeed door de meestersmid Motokane uit Tosa en is uniek in zijn soort. Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen en heeft geen verdikkingen waardoor slijpen zeer gemakkelijk is. Dit mes is met de hand gesmeed en geslepen en kan daardoor wat krasjes of onvolkomenheden hebben. 

  • Lemmetlengte: 165 mm
  • Totale lengte: 305 mm
  • Gewicht: 118 gram
  • Staalsoort: kernstaal: Japans Aogami #1 staal "Blue paper steel" (niet-roestvast) met 2 lagen zachter staal aan de buitenzijde en zwarte Kurochi beschermlaag.
  • Hardheid: 62-63 (Rockwell C)
  • Handvat: D-vorming Kastanjehout en krop van zwart kunststof (voor rechtshandig gebruik). De krop is van gegoten kunststof en heeft daardoor wat gietsporen aan de zijkanten.

Zoals alle Japanse messen zijn de handgemaakte messen van Motokane niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.

Er zijn geen houten saya`s beschikbaar voor dit mes.

De Funayuki (舟 行) is een traditioneel Japans mes dat door vissers aan boord van hun boten wordt gebruikt; inderdaad, Funayuki betekent letterlijk "op de boot gaan". Deze messen worden vaak door vissers gebruikt om kleine of middelgrote vissen schoon te maken, te fileren en op kwaliteit te testen. In het verleden gebruikten vissers hun Funayuki echter ook om voedsel voor zichzelf te bereiden (op zee of terug in de haven), dus het mes moest ook in staat zijn om vlees, groenten en fruit te snijden - net als de eveneens veelzijdige Santoku en Gyuto.

 Je zou kunnen denken dat de bladvorm van de Funayuki lijkt op een Deba of Mioroshi Deba, maar het blad van de Funayuki is veel lichter, dunner en wendbaarder; Daarom mag het niet worden gebruikt om botten, diepvriesproducten of andere harde ingrediënten door te snijden. Doordat de Funayuki een relatief vlak lemmetprofiel heeft, doet hij het vooral goed met 'push-cuts' en 'pull-cuts', maar kan hij ook in een schommelende beweging gebruikt worden om kruiden of andere ingrediënten fijn te hakken. Het is niet verrassend dat de Funayuki uitblinkt in het fileren van kleine vissen, maar hij is ook heel geschikt om gevogelte te prepareren.

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss