-20%

Vorige Artikel 22 van 23 Volgende

Rauwe Chinese Tungolie (houtolie), 100 ml

€ 9,95 € 7,95 (inclusief btw)

Tungolie (houtolie)

Speciale olie voor het onderhoud van snijplanken of voor het behandelen van houten beschermhoezen en onbewerkte handvatten.

100 ml

De zaden van de Tung-boom die wel iets weg hebben van enorme kastanjes bevatten de waardevolle Tungolie. Uit deze zaden wordt de Chinese houtolie oftewel Tungolie gewonnen waarmee houten voorwerpen zowel voor binnen als voor buiten zo prachtig kunnen worden afgewerkt en beschermd ,et een zijdeglanzende beschermfilmReeds eeuwen lang wordt Tungolie, die ook wel Chinese houtolie wordt genoemd, gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt. Belangrijkste toepassing van Tungolie is echter het afwerken van allerlei houten voorwerpen. Tungolie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom en professionals gebruiken Tungolie vooral om houten voorwerpen af te werken. Tungolie wordt dan ook gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking die er bestaat.


Pure oftewel rauwe houtolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, flexibel en waterafstotend oppervlak geeft. Tung olie is een drogende olie net als lijnolie, zonnebloemolie, walnootolie et cetera. Tung olie wordt in China niet alleen gebruikt voor het afwerken van hout maar ook voor het afwerken van steen. Bovendien wordt Tung olie gezien als de beste bescherming voor houten schepen. Volgens overlevering was Marco Polo degene die Tung olie introduceerde in de Westerse landen hoewel het bij ons tot de 19e eeuw slechts beperkt gebruikt werd. In de 19e eeuw werd Tung olie echter "ontdekt" door verf- en vernismakers als een zeer waardevol ingrediënt voor hun producten en tegenwoordig wordt de kwaliteit van een product dan ook wel bepaald op basis van het percentage aanwezige Tung olie in dat product. Inmiddels heeft Tung olie bij velen dan ook de voorkeur verkregen boven lolie omdat het sneller droogt, sterker is en niet zo donker wordt met de tijd.

Omdat de Tungboom erg vorstgevoelig is wordt deze overigens alleen succesvol geteeld in China en Zuid Amerika waardoor de aanvoer van Tung olie beperkt en de prijs ervan derhalve vrij hoog is.

Pure Tung olie is waterbestendig, dringt goed in, is elastisch en scheurt normaliter niet. Tung olie geeft snel een stevige laagdikte, beschermt het hout uitstekend en geeft een transparante, matte afwerking. U bewaart Tung olie het beste in een afgesloten fles met zo min mogelijk zuurstof (volle flessen dus). Rauwe Tung olie ruikt enigszins naar noten, is lichtgeel van kleur en bevat geen verdunners of droogstoffen.

Toepassing van pure Houtolie

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de Tung olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn. De eerste laag Tung olie dient ruim aangebracht te worden en kan in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap. Laat de Tung olie circa 30 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige Tung olie met schone, droge lappen. Controleer na een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige Tung olie. Laat de lagen steeds 3 tot 7 dagen drogen alvorens een volgende laag aan te brengen. Hoeveel lagen Tung olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor de meeste objecten zijn normaliter 1 tot 2 lagen Tung olie voldoende; op objecten die uit kops hout gemaakt zijn kunnen soms wel 10 lagen Tung olie worden aangebracht.

Om deze Tungolie te verdunnen wordt terpentijnolie gebruikt (let op: terpentijnolie is iets anders dan terpentine). U kunt daarvoor de Tungolie mengen met bijvoorbeeld 50% terpentijnolie waardoor u niet alleen het indringend vermogen (en daarmee de beschermende waarde) verhoogt maar waarmee u ook tevens de droogtijd van de tungolie verkort. Als u de droogtijd van de olie nog verder wilt verkorten kunt u natuurlijk (eventueel aanvullend) aan de terpentijnolie ook een scheutje Siccatief toevoegen.

Door het sterk waterafstotend karakter van Tung olie is het een uitstekende afwerking voor keukentafels, snijplanken, douche-betimmeringen en dergelijke. Omdat Tung olie bovendien voedselveilig is kan het ook prachtig worden gebruikt voor het afwerken van kinderspeelgoed en meubelen. Ook in de werkplaats is Tung olie een heerlijk product. Het geeft namelijk een prima waterafstotende bescherming op alle metalen machine-onderdelen zoals de tafels en geleiders van zaag-, boor- en freesmachines. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ook de houten handvatten van uw beitels in de werkplaats Tung olie als echte verwennerij ervaren.

Tung olie geeft zoals gezegd een matte afwerking. 

Onderhoud van een met Tungolie afgewerkt oppervlak is heel eenvoudig. Door periodiek een dunne nieuwe laag Tungolie aan te brengen met behulp van een doekje herstelt u eventuele beschadigingen en verhoogt u tevens het patina van oudere voorwerpen. Een vloer of ander houten voorwerp dat van een laag Tungolie is voorzien hoeft dan ook nooit meer kaalgemaakt te worden maar slechts van een nieuw laagje te worden voorzien om het oppervlak steeds mooier te maken.

Rauwe Tungolie kent een droogtijd van enkele dagen tot een week. Voordeel daarvan is dat de olie lang in blijft dringen; nadeel is dat er in die tijd ook stof in het oppervlak kan plakken. 

Let op: net als bij Lijnolie bestaat ook bij Tungolie de kans op spontane ontbranding van de gebruikte lappen. Laat deze dus uitgespreid drogen, bewaar ze onder water of in een afgesloten metalen trommel. Nooit een opgefrommelde lap met Tungolie tussen de houtsnippers gooien!

Deze olie is geschikt voor consumptie en is niet giftig.

De olie is geschikt voor producten die in aanraking komen met voedingsmiddelen.

Het kunststof flesje is navulbaar en herbruikbaar voor andere doeleinden. 

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss