MCUSTA Zanmai

MCUSTA Zanmai is een leidende fabrikant van zak- en keukenmessen (sinds 1966). MCUSTA is bekend geworden met exclusieve koksmessen die worden geroemd voor de hoge afwerkingsgraad en ergonomie. MCUSTA Zanmai is de enige fabrikant die de messen niet uit platen stanst maar ze met een laser uitsnijdt. Hierdoor zijn de messen minder onderhevig aan structurele spanningen in het staal. De overige onderdelen (bolster, handvatten, etc) worden met hoogwaardige CNC machines tot een precicie van 1/1000 mm uitgefreest. MCUSTA Zanmai is hiermee de meest innovatieve en moderne messenmaker in Japan.

Het bedrijf is gevestigd in Seki, Japan en wordt geleid door de zoon van de oprichter en zijn 2 zoons: Tomohiro (links) en Masanobu (rechts) Hasegawa.

Tomohiro.jpg

Elk mes wordt handmatig nageslepen zodat de "out of the box" scherpte zeer goed is.

De messen uit de Zanmai Hybrid serie hebben een wat meer traditioneel uiterlijk wat naar voren komt in de vorm van het handvat, het is een zeshoekig handvat met zeshoekige bolster wat aan het eind uitloopt in een rond handvat. Het handvat is ongelakt en blijft daardoor ruw als het handvat nat wordt, dit garandeert een goede grip. Deze serie is uitermate geschikt voor een professionele keuken. De messen zijn te krijgen in zowel volledig VG-10 staal of in damascus uitvoering met een kernlaag van VG-10 staal met 32 lagen roestvaststaal ter bescherming. Het handvat is te krijgen in een 2-delig handvat van zwart Pakkahout en nikkel-zilver bolster met rode spacer en fraaie parelmoer inleg. Ook is er tijdelijk een 3-delig handvat verkrijgbaar. De messen uit de Hybrid serie zijn goede alternatieven voor de traditionele Japanse messen (die veelal enkelzijdig geslepen zijn en niet-roestvast).De messen uit de Zanmai Classic serie kunnen worden geleverd in volledig AUS8 (8A) staal of Damascus staal met een kern van VG-10 en 32 lagen roestvast staal. Doordat de handvatten van MCUSTA over het algemeen wat langer zijn dan de meeste Japanse keukenmessen zijn deze messen beter afgestemd op de handen van de westerse kok.

mcusta zanmai classic HKC serie

De absolute topserie van MCUSTA is de Zanmai Supreme serie. De Supreme serie is voorzien van een handvat van roodbruin pakka hout met een fraaie zilver nikkel bolster en exclusieve mozaiek pin. Het lemmet is gemaakt van Damascus staal met een VG-10 kern en een zeer fraai hoogglans hamerslag patroon (Tsuchime), deze messen zijn ook te krijgen in VG-10 monostaal (zonder damast en hamerslagpatroon) met een zeer bijzonder "gedraaid" handvat.

De Zanmai Exceed serie is een betaalbare serie van Japans AUS 8A staal met een handvat van duurzaam POM (Polyacetaal), deze serie is verkrijgbaar in 4 kleuren, zwart, geel, rood en blauw. Deze kunnen dus onder andere gebruikt worden in een professionele HACCP omgeving of gewoon als bijzonder mes voor de liefhebber. Door het duurzame handvat is deze serie uitermate geschikt voor een professionele keuken.

De Yasuhisasaku (traditionele) lijn van MCUSTA bestaat uit 2 series, de exclusieve Shiro-ko serie en de betaalbare maar zeer goed afgewerkte SK-ko serie. De messen in beide series zijn volgens traditionele wijze gemaakt van een enkelzijdig geslepen lemmet met een houten handvat van traditioneel Japans "whitebark" Magnolia (Honoki) . De Shiro-ko serie heeft een bolster van echt waterbuffelhoorn en het lemmet is gemaakt van het bekende "Hitachi Shirogami #1 White steel" met een hardheid van 62-64 HRc. Dit staal wordt gezien als het ultieme staal voor Traditionele Japanse messen. De SK-ko serie heeft een zwart kunststof bolster en is gemaakt van SK staal met een hardheid van 59-60 HRc.

Hier een filmpje van een Amerikaanse messenliefhebber die een filmpje gemaakt heeft in de Japanse winkel van Bjorn Heiberg die product consultant is bij MCUSTA.

 

mcustarevieuws.png

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2012 - 2022 Japansemessen.nl | sitemap | rss