Nieuw!

Vorige Artikel 16 van 27 Volgende

Tosa Matsunaga Aogami damascus Kiritsuke (universeel mes), 210 mm -los lemmet-

€ 89,00 (inclusief 21% btw)

Let op: alleen het losse lemmet zonder handvat

Tosa Matsunaga Kiritsuke, 210 mm 

Dit Japanse kiritsuke mes heeft een kern van Japans Aogami carbonstaal met een damascus (meerlaags) beschermlaag aan de buitenzijde. Dit dubbelzijdig geslepen mes is volledig met de hand gesmeed door de meestersmeden uit Tosa. Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen.

  • Lemmetlengte: 210 mm
  • Totale lengte: 350 mm
  • Gewicht: 188 gram
  • Lemmethoogte: 48 mm
  • Staalsoort: kernstaal: Japans Aogami #2 staal "Blue paper steel" (niet-roestvast) met 2 lagen zachter staal aan de buitenzijde (suminagashi gesmeed)
  • Hardheid: 63 (Rockwell C)
  • Handvat: Geen
  • Deze messen zijn niet roestbestendig en zijn gevoelig voor oxidatie, ze zullen na verloop van tijd een patina ontwikkelen, dit is echter gemakkelijk te verwijderen met een medium schuurpadje en wat staalpoets.
  • Deze messen zijn vanaf de smederij geslepen tot ongeveer 2000 grit, ze zijn hierdoor scherp maar niet "scheermesscherp". Mocht u de messen willen laten polijsten dan kunt u dit door ons laten doen. Wij zullen dan de snede tot 12.000 grit polijsten voor een scheermesscherp resultaat.

Zoals alle Japanse messen zijn deze handgemaakte messen niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.

Er zijn geen houten saya`s beschikbaar voor dit mes.

Kiritsuke-messen zijn een hybride ontwerp dat kenmerken van Japanse usuba's en yanagiba's combineert. Usubas zijn echte groentemessen, terwijl yanagiba's worden gebruikt om rauwe vis voor sushi te snijden, met als gevolg dat de kiritsuke bedoeld is als een mes voor algemene doeleinden voor gebruik bij het bereiden van de traditionele Japanse keuken.

Een aantal makers produceren nu dubbelzijdig geslepen kiritsukes, vaak kiritsuke gyutos genoemd, voor westerse gebruikers die de opvallende esthetiek van het profiel op prijs stellen, maar die de extra veelzijdigheid van een dubbel geslepen mes nodig hebben. Het omgekeerde tanto-profiel van de kiritsuke maakt de puntige tip zeer wendbaar maar ook kwetsbaar, terwijl het vlakke profiel zich goed leent voor hakken en snijden. Gebruikers die van de esthetiek van de kiritsuke houden, kunnen ook een bunka, een kleiner mes met een vergelijkbaar profiel, overwegen.

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English
© 2012 - 2021 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel