Navigatie

Dubbelzijdig of enkelzijdig mes?

Analyse van Westerse stijl messen en Japanse messen.

Het fundamentele verschil tussen westerse stijl messen en hun traditionele Japanse tegenhangers, is het feit dat het westerse mes aan weerszijden van het blad is geslepen (dubbelzijdig geslepen). Ze hebben daarom een ​​zogenaamde symmetrische afschuining.

U zult ook veel horen over de "hoek van de snede" oftwel de hoek waarin het mes is geslepen. Met een Westers mes, is de gecombineerde hoek van elke rand de totale hoek. De fabriekshoek voor westerse messen variëert hierdoor van 18 tot 28 graden, een cijfer dat veel hoger ligt dan dat van het gemiddelde mes in Japanse stijl. Westerse stijlmessen verschillen ook van Japanse messen doordat de meeste ontwerpen een kromme snede hebben, deze manier van slijpen is ontwikkeld voor het "wiegend" snijden, een techniek die veel in Europa gebruikt wordt. Door deze curve kunt u verschillende hoeveelheden druk op specifieke delen van het blad uitoefenen.

De bladdikte is een ander verschil tussen beide messtijlen. Traditioneel worden westerse stijl messen gemaakt van zachter staal. Om het mes de vereiste dichtheid en sterkte te geven, is meer materiaal nodig. Als zodanig zult u vaak merken dat een mes in westerse stijl robuuster en zwaarder is. Het zachtere staal dat in westerse messen wordt gebruikt, betekent dat de randen sneller bot worden dan het gemiddelde Japanse mes. Bij intensief gebruik zullen er onvolkomenheden verschijnen langs het blad, maar het feit dat het materiaal zachter is, betekent dat de meeste messen gemakkelijk weer scherp te maken zijn.

Als u het bovenstaande gedeelte hebt gelezen, weet u al dat enkelzijdig geslepen of dubbelzijdig geslepen het grootste verschil tussen een Japanse stijl en een mes in westerse stijl.

Traditionele Japanse messen zijn dus maar aan één kant geslepen. Vanwege deze enkele schuine hoek bij messen in Japanse stijl, zijn ze vaak scherper dan hun tegenhangers in westerse stijl. Japanse messen kunnen een schuine hoek hebben van slechts 5 graden.

Zoals we al hebben vermeld, zijn Japanse messen over het algemeen gemaakt van harder staal dan westerse messen. Hierdoor kan de snede langer scherp blijven. Hoewel het blad in hogere mate bestand is tegen slijtage dan westerse messen, kan het hardere staal bros zijn. Het is absoluut noodzakelijk dat u het juiste type Japans mes gebruikt voor de individuele taken. Terwijl een westers koksmes een kippenbot kan doorsnijden, kan hetzelfde bot met een Japans koksmes de snede ernstig beschadigen.

Gastenboek

  • 18-09-2018 - Vandaag de ZDP-189 bunka binnengekregen. Eerste inspectie gedaan en de...  lees meer
  • 01-07-2018 - Gisteren een leerzame workshop messenslijpen gedaan. Er gaat een wereld...  lees meer
  • 07-06-2018 - Onlangs een Japans mes gekocht. Dit mes herdefinieert het woord...  lees meer
Plaats een bericht
© 2012 - 2018 Japansemessen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.